AKADEMI SILAT SENI GERAK MAKRIFAT (ILMU KEBATINAN)

AKADEMI SILAT SENI GERAK MAKRIFAT


ILMU PERSILATAN DAN PERUBATAN (KEROHANIAN) WARISAN SYEIKH PENDITA MAHAGURU ADI PUTRA, SUNAN KALIJAGA DAN TOKKU PALOH

ILMU KEROHANIAN DALAM KATEGORI ILMU GHAIB ( SILAT BATIN SUNAN KALIJAGA@GERAK FAQIR) & ILMU SYAHADAH (SYAHADAT TOKKU PALOH@TITIK 9)

Sunday, September 4, 2011

KEBURUKAN TENAGA GELOMBANG ELEKTROMAGNETIK

Gelombang
Petikan tulisan Prof. Dr. Hj. Ariffaizal Ariffin pada November 17, 2008

Gelombang atau wave boleh dibahagikan kepada dua iaitu gelombang elektromagnetik seperti yang digunakan pada radio, sinar X, sinar UV, gamma dan cahaya boleh nampak dan satu lagi ialah gelombang makanik.

Penyakit adalah satu bentuk gelombang makenik yang terganggu oleh gelombang elektromagnetik sehingga mengubah keadaan keharmoniannya. Memanfaatkan gelombang elektromagnetik dalam cahaya boleh nampak kemudian menukarkannya kepada gelombang mekanik akan menjadikannya penawar sebenar kepada penyakit. Gelombang yang ditukarkan kepada mekanik ini disimpan di dalam pembawa atau formula-formula (ubat) dalam rawatan Colour Vibration Therapy.

Gelombang mekanik sebenarnya dalah gelombang penawar atau gelombang bunyi yang berfrekuensi rendah. Ia dapat mengubah tanega melalui pemindahan tenaga (energy transfer) daripada satu titik kepada satu titik pada zarah bahantara itu. Proses yang dilakukan secara berulang-ulang sehingga mencapai amplitud akan menghasilkan kesan yang maksima.

Gelombang mekanik adalah satu tenaga untuk merawat penyakit dan merangsang sistem kederiaan. Ia juga mampu mengubah keadaan. Contohnya apabila kita mendengar sesuatu perakra yang menyentuh peribadi, timbul perasaan seperti marah, dukacita dan sebagainya. Oleh yang demikian kita memerlukan gelombang mekanik dengan frekuensi rendah dan laju sebagai pengawalan keseimbangan. Salah satu pembawa (carrier) yang mewujudkan gelombang mekanik ialah garam.

Contoh lain, apabila diri seseorang disertai dengan kepercayaan (keimanan) maka gelombang akan berlaku pada tubuh. Gelombang elektromagetik sebagai tenaga menyebabkan perenggangan dan gelombang mekanik sebagai proses pemampatan. Gerakan-gerakan anggota tubuh seperti solat adalah salah satu gerakan perenggangan dan “khusyuk” ialah gelombang atau gerakan pemampatan. Maka solat yang khusyuk adalah satu kombinasi gerakan penawar.

Gelombang bunyi yang digunakan dalam rawatan Colour Vibration Theapy adalah gelombang yang mempunyai tenaga yang amat kecil, halus dan tidak dapat diukur dengan mana-mana alat pengukur gelombang.

Arus yang kecil sentiasa mengalir berterusan melalui saraf secara tetap. Ini ialah tenaga semulajadi yang mempunyai persamaan dengan tenaga hayat semulajadi manusia.


Mengapa Colour Vibration Therapy menolak Elektromagnetik dalam perawatan?1) Gelombang elektromangetik menyebabkan kehangantan / haba yang mampu
membakar sel-sel tubuh.

2) Walaupun tidak dapat dinafikan bahawa sesetengah gelombang
elektromagenetik tidak menghasilkan haba, namun jika ia termodulat oleh
frekuensi yang sama dengan frekuensi sesetengah sel, ia tetap akan
mengakibatkan kesan yang buruk pada tubuh (resonan yang buruk berlaku).

3) Medan gelombang elektromagnetik yang mempunyai kekuatan rendah pada
jarak frekuensi fisiologi mampu mengubah proses-proses fisiologi tubuh,
sifat-sifat dan ritma-ritma biologi.

4) Tenaga gelombang elektromagnetik yang di luar keamatan dan frekuensi
fisiologi akan menguja tindakbalas penyesuaian homeostatik tubuh.

5) Hubungan antara gelombang magnetik dan elektrik akan mengubah fisiologi
sel dan organisma.

6) Contoh terbaik bagi kesan gelombang elektromagnetik terhadap kesihatan
ialah kekurangan pengeluaran carcadian melatonin oleh kelenjar pineal.
Ini akan mengakibatkan penyakit seperti kanser, depresi dan gangguan
tidur.

7) Pengubahan fungsi-fungsi saraf dan sistem opioid endegenous yang mana
ini akan mengganggu kelakuan-kelakuan dan fungsi-fungsi homeostatik.

8) Arus elektrik ulang-alik 60Hz didapati mengganggu sistem enzim yang
normal.

9) Gelombang elektromagnetik mengubah kadar reaksi kimia dengan
mempercepatkan proses penggiatan dan peralihan.

10)Medan magnetik menyukarkan pengambilan ion kalsium oleh sel melalui
penghidratan molekul air di sekeliling ion.

11)Selagal haiwan yang tidak bertulang belakang mampu mengesan dan
bertindakbalas terhadap medan elektrik dan magnetik.

12)Pendedahan terhadap gelombang elektromagnetik menyebabkan penyakit
kanser, depresi dan keguguran kandungan disebabkan oleh kurangnya
sintesis hormon melatonin oleh kelenjar pineal yang sangat penting
sebagai fungsi immune sistem.

13)Walaupun gelombang elektrok dan magnetik boleh menyebabkan penambahan
dalam aktiviti-aktiviti haiwan, tetapi haiwan tidak menunjukkan reaksi
bahawa ia menyikai atau menentang gelombang tersebut.

14)Semua haiwan dan manusia boleh mengesan gelombang elektrik tetapi
sangat sedikir yang dapat mengesan gelombang mangetik yang juga
berbahaya terhadap kesihatan.

15)Radiasi gelombang mikro menjejaskan proses autoimmune dan menghalang
immuniti sel-sel perantara.

-------------------------------------------------------------------------
PENGHASILAN GELOMBANG ELEKTROMAGNETIK
-------------------------------------------------------------------------


Gelombang elektromagnetik adalah gelombang yang tidak memerlukan medium untuk merambat dalam ruang hampa. Disini gelombang electromagnet ini mempunyai beberapa sifat-sifat antara lain sebagai berikut ;

a. Gelombang elektromagnettik dapat merambat dalam ruang tanpa medium

b. Merupakan gelombang tranversal.

c. Tidak memiliki muatan listrik sehingga bergerak lurus dalam medan
magnet maupun medan listrik.

d. Dapat mengalami pemantulan (refleksi), pembiasan (refraksi),
perpaduan (interferensi), pelenturan (difraksi), pengutuban
(polarisasi).

e. Perubahan medan listrik dan medan magnet terjadi secara bersama,
sehingga medan listrik dan medan magnet sefase dan berbanding
lurus.

Macam-macam gelombang elektromagnet dan manfaatnya;

1. Gelombang radio

Gelombang radio merupakan gelombang yang memiliki frekwensi paling kecil atau panjang gelombangnya paling panjang. Gelombang radio berada dalam rentang frekwensi yang luas meliputi beberapa Hz sampai gigahertz. Gelombang radio ini banyak digunakan dalam sistem telekomunikasi, siaran TV, radio, dan jaringan seluler menggunakan gelombang radio ini pula. Sistem telekomunikasi menggunakan gelombang radio ini sebagai pembawa sinyal informasi yang pada dasarnya terdiri dari antenna pemancar dan antena penerima.


2. Gelombang Mikro

Gelombang mikro adalah gelombang radio dengan frekwensi paling tinggi yaitu diatas 3Ghz, jika gelombang mikro diserap oleh sebuah benda, maka akan muncul efek pemanasan pada benda itu. Maka gelombang mikro ini dapat dimanfaatkan dalam microwave oven untuk memasak makanan dengan cepat dan ekonomis. Gelombang mikro juga dapat dimanfaatkan pada pesawat RADAR (radio detection and ranging), berarti RADAR mencari dan menentukan jejak sebuah benda dengan menggunakan gelombang mikro.3. Sinar Inframerah

Sinar infra merah meliputi daerah frekwensi 1011Hz sampai 1014Hz atau daerah panjang gelombang 10-4 cm sampai 10-1 cm. sinar infra merah ini dihasilkan oleh elektron dalam molekul-molekul yang bergetar karena benda dipanaskan. Jadi setiap benda panas pasti memancarkan sinar infra merah.

Contoh pemanfaatan dari inframerah


4. Cahaya Tampak

Cahaya Tampak merupakan spektrum gelombang elektromagnetik yang dapat dilihat oleh mata manusia.cahaya tampak ini dapat membantu penglihatan mata kita. Dengan adanya sinar tampak, mata kita dapat melihat benda-benda di sekeliling kita dan dapat dibedakan macam-macam warnanya.5. Sinar Ultraviolet

Sinar ultraviolet mempunyai frekwensi dalam daerah 1015Hz sampai 1016Hz atau dalam daerah panjang gelombang 10-8m - 10-7m, gelombang ini dihasilkan oleh atom dan molekul dalam nyala listirk. Sinar ultraviolet dapat digunakan untuk membunuh mikroorganisme, membantu pertumbuhan tubuh manusia, dan juga dapat digunakan untuk mengetahui unsur-unsur dalam suatu bahan dengan teknik spektroskopi,dan digunakkan seterilisator untuk alat-alat kesehatan dan seterilisasi ruangan operasi.6. Sinar X

Sinar X memiliki panjang gelombang berkisar antara 1011 m sampai 108 m, sinar ini memiliki daya tembus yang cukup kuat yang dapat menembus buku tebal, kayu tebal, bahkan plat logam. Sinar X ini memiliki beberapa sifat antara lain;

a) Merambat lurus

b) Dapat menghitamkan pelat film

c) Dapat mengionkan gas karena memiliki energi tinggi

d) Dapat menembus logam tipis

e) Tidak dapat dibelokkan oleh medan listrik maupun medan magnet

f) Dipancarkan ketika sinar katoda menumbuk logam

g) Dapat mengeluarkan elektron-elektron foto dari permukaan logam
yang ditumbukkan
Sinar-X disebut juga sinar rontgen. Dalam bidang kedokteran sinar ini digunakan untuk memotret bagian tulang yang patah, batu ginjal, paru-paru, dan bagian tubuh lainnya. Dalam bidang industri digunakan untuk menemukan cacat las dan bungkus logam. Dalam bidang seni digunakan untuk melihat bagian dalam patung yang tidak terlihat dari luar. Pada bidang sains fisika dapat digunakan untuk mempelajari pola-pola difraksi pada struktur atom suatu bahan sehingga dapat digunakan untuk menentukan struktur bahan tersebut.


7. Sinar gamma

Sinar gamma memiliki panjang gelombang 1010 m sampai 1013 m. sinar gamma merupakan gelombang elektromagnetik yang mempunyai frekwensi terbesar dan bentuk radioaktif yang dikeluarkan inti-inti atom tertentu. Gelombang ini memiliki energy yang besar yang dapat menembus logam dan beton. Sinar gamma sangat berbahaya untuk manusia karena dapat membunuh sel hidup terutama sinar gamma dengan tingkat energy yang tinggi yang dilepaskan oleh reaksi nuklir seperti ledakan bom nuklir. Gruond Penertrating Radar merupakan metode geofisika dengan teknik elektromagnetik untuk mendeteksi objek yang terkubur didalam tanh dan mengevaluasi kedalam objek tersebut.
Gambar Gruond Penertrating Radar.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.