AKADEMI SILAT SENI GERAK MAKRIFAT (ILMU KEBATINAN)

AKADEMI SILAT SENI GERAK MAKRIFAT


ILMU PERSILATAN DAN PERUBATAN (KEROHANIAN) WARISAN SYEIKH PENDITA MAHAGURU ADI PUTRA, SUNAN KALIJAGA DAN TOKKU PALOH

ILMU KEROHANIAN DALAM KATEGORI ILMU GHAIB ( SILAT BATIN SUNAN KALIJAGA@GERAK FAQIR) & ILMU SYAHADAH (SYAHADAT TOKKU PALOH@TITIK 9)

Tuesday, November 1, 2011

AJARAN-AJARAN SESAT BAB 7

BISMILLAHIRAHMANIRAHIM...

( Di salin dari Kubra @ News Zamany )

KEPERLUAN MEMPUNYAI BUDI LUHUR DALAM BERDAKWAH :


DIDALAM bab yang ke 7 ini, marilah selanjutnya kita lihat lebih mendalam apa yang telah berlaku didalam kepercayaan masyarakat Melayu Nusantara ini yang telah mengalami berbagai-bagai jenis perubahan didalam kepercayaan, adat resam, budaya, amalan hidup, politik dan pegangan beragama ratusan malahan ribuan tahun dahulu yang membawa kepada apa yang anda lihat pada hari ini disekeliling anda. Ya, semamangnya apa yang ada pada hari ini adalah merupakan rentitan sejarah dan perubahan yang mengikut aliran sejak zaman berzaman lagi atau juga dipanggil Tamadun. Maka perlulah setiap individu Melayu khasnya mengenal dan menerima akan sejarah perkembangan sosio budaya dan adat resam yang menjadikan mereka mempunyai jatidiri tersendiri yang membezakan mereka dari kaum-kaum lain yang ada dimaya-pada ini. Diwaktu yang sama mereka yang juga sebagai penganut agama Islam yang bermazhab ASWJ terkuat didunia mesti pula menyelaraskan penerimaan budaya dan adat resam itu dengan aliran kepercayaan, ajaran dan hukum hakam didalam agama Islam yang mereka pegang itu. Perimbangan inilah yang menjadikan mereka sebagai manusia hebat sehingga ada diantaranya telah menyampai mertabat "Insan Kamil" kerana kebijaksanaan mereka menyusun dan mengatur kehidupan mereka dengan kemas sehingga tidak nampak kecacatan pada dirinya didalam pergaulan bersama-sama masyarakat setempat. Jadi adalah amat perlu bagi sesorang yang bergelar Ulama atau Ustaz mempunyi perwatakan yang benar-benar ikhlas dalam menyampaikan ilmu kepada masyarakat Melayu ini kerana mereka semua sebenarnya terumbang ambing dalam mengharungi kehidupan serta untuk mereka mentaati Syariat Allah dengan serentak. Keperluan kepada Ulama-ulama adalah sangat penting kerana untuk menjadi penyuluh kepada kebenaran beragama dan kecelaruan adat istiadat masyarakat Melayu yang terpaksa mereka hadapi didalam kehidupan harian mereka. Inilah yang terpaksa mereka susun dengan kemas dan teratur diwaktu yang sama mereka tidak melangar hukum Syarak yang juga mereka kendong selama ini. Tugas para Ulama dan Ustaz lah yang harus memainkan peranannya dalam penyusunan ini supaya masyarakat Melayu dapat menjadikan ia sebagai panduan.

Sebagai contohnya mari kita lihat bagaimana kehidupan Waliallah Melayu yang terulung dan tersohor iaitu al Marhum Syaidi Syekh Muhammad Yusuf bin Ahmad al Kelantani - 1871 (1287H) hingga 1933 (1352H) yang sangat terkenal dengan nama gelaran "Tok Kenali" dikalangan rakyat di Malaysia ini. Sebagai anak murid daripada anak murid yang mewarisi keilmuan darinya, kami sentiasa diingatkan supaya tidak menjauhkan diri dari masyarakat didalam apa juga acara kemasyarakatan yang diadakan walaupun ia mengandungi unsur yang bertentangan dengan hukum Syarak. Umpama ular yang menyelusup didalam akar berduri, manakan hilang bisanya. Seperti juga halnya al Marhum ketika hayatnya dahulu, tidak pernah menolak undangan atau jemputan Majlis Pernikahan orang-orang kampong, sanak saudara, rakan dan taulan walaupun ia mengatahui majlis itu dipenuhi dengan unsur-unsur maksiat, dosa, syirik dan haram. Maknanya beliau menghadiri majlis itu hanya kerana tuntutan Syarak pada hukum menghadari undangan dan menyempurnakan hajat tuan rumah (hukumnya Wajib), sedangkan beliau tidak akan duduk lama didalam majlis tersebut. Beliau sebenarnya sentiasa menjaga dirinya dari terjebak didalam dosa dan maksiat telinga dari mendengar permainan kompang hadrah, musik dan sembang-sembang kosong. Juga dari dosa dan maksiat mata dari memendang kaum wanita ajanabi (bukan muhrim) tambahan yang membuka aurad mereka. Juga dosa dan maksiat dari bisikan hati dari berkata-kata berkenaan keadaan majlis itu kerana beliau sebenarnya "nampak" apa yang orang lain tidak nampak. Jadi beliau berpesan kepada anak-anak muridnya supaya menitikberatkan akan keperluan hukum Syarak dipatahui disamping sentiasa menjaga hubungan baik dengan masyarakat sekeliling. Inilah yang harus kita amalkan supaya kita juga akan terselamat daripada fitnah dunia ini.

Jadi begitulah cara yang sepatutnya kita bina didalam masyarakat Islam dinegara ini supaya sentiasa hidup harmoni. Bukan cara sebaliknya dengan bersifat kasar dan keras kepada masyarakat walaupun kamu belajar tinggi didalam pengajian agama. Cara teguran secara halus dan manis ini amat sukar ditemui lagi pada waktu ini kerana mereka kurang menerapkan kehidupan dan kehalusan budi pekerti. Berbudi luhur ini adalah merupakan ibadah sunah kerana Nabi saw juga mempunyai sifat seumpama ini didalam pergaualannya dengan masyarakat. Justru adalah digalakkan kita belajar dan mewarisi kehalusan budi luhur ini supaya kita mudah mendampingi masyarakat untuk mendidik mereka kejalan yang benar.KESESATAN OLEH PARA ULAMA DAN CENDIAKAWAAN AGAMA :


Sebenarnya terdapat berbagai jenis Ulama, cerdek pandai dan Cendiakawan jika kita teliti untuk mengenali mereka. Ulama pada kebiasaannya juga disebut Guru atau Ustaz adalah manusia yang dianggap mempunyai kebijaksanaan dan ketinggian ilmu didalam semua bidang keagamaan serta menjadi tempat rujukan orang ramai yang mempunyai permasalahan keagamaan seharian bagi mendapatkan penjelasan. Justru ulama selalunya dipandang tinggi dan penuh rasa hormat oleh masyarakat terutama mereka-mereka yang tidak belajar didalam bab keagamaan ini. Marilah kita lihat diantara Ulama-ulama moden yang mempunyai agenda tersendiri dan telah menjadi sesat seperti musang berbulu ayam yang menyelusup dicelah-celah masyarakat umum untuk menyesatkan pula orang ramai. Mereka itu diantaranya ialah ;

1) ULAMA FREEMANSON :

Adalah amat mengeciwakan kepada masyarakat Islam apabila ulama yang sepatutnya menjadi dahan tempat mereka bertaut disebaliknya menjadi duri dalam daging, gunting dalam lipatan yang pula menyesatkan orang banyak dengan dakyah songsang , ajaran mazhab baru, penyebar fahaman baru serta penyebar budaya beragama baru yang sangat banyak dipasaran ketika ini. Ada pula diantara mereka yang sesat tetapi cuba pula menyesatkan fahaman yang sedia ada ( ASWJ) didalam masyarakat dengan dakwah dan ceramah-ceramah secara senyap dimerata tempat. Mereka tidak peduli lagi akan hukum syarak yang menjadi pegangan umat Islam mejoriti dinegara ini. Tujuan mereka adalah untuk meporakperandakan pegangan akidah umat Islam dinegara ini supaya umat Islam dinegara ini akan ditundukkan oleh kuasa besar dunia yang diketuai oleh THH, Illuminati, Zionist, The Secreats Sociates dan Freemason. Mereka inilah petualang disebalik semua rancangan jahat ini dan yang menjadi "pak sanggup" ialah orang-orang Melayu itu sendiri. Setelah mereka pulang dari melanjutkan pelajaran keluar negara atau merantau kenegara orang untuk beberapa ketika, maka mereka telah di "mind control" kan oleh anasir-anasir dari luar itu serta sanggup pula menjalankan "tugasan" atau nereka panggil "the mission" kedalam negara sendiri dengan ditawarkan kehidupan yang mewah. Maka mereka menjalankan tugas yang telah diberi itu dengan mudah kerana masyarakat disini menganggap "Ulama" itu ialah golongan berilmu yang harus disanjung. Ceramah-ceramah haram mereka dimerata tempat dengan agenda untuk melemahkan ajaran agama Islam dan kestabilan kedudukan politik negara ini di lancarkan secara halus.

Mereka adalah penyebar ajaran Anti Hadis, Wahabi, Syaiah, Anti ASWJ, Kristiniti, Anti Crist, freetinker, agama bebas, tak beragama langsung dan lain-lain lagi yang banyak diperkatakan orang sekarang ini. Setengah dari mereka menganggap masyarakat diMalaysia amat kolot dan terikut-ikut akan pegangan agama nenek moyang iaitu ASWJ walaupun mereka sedar bahawa ajaran ASWJ lah yang benar dan asli. Mereka menganggap umat Islam negara ini tidak terbuka mindanya iaitu seperti katak dibawah tempurong yang tidak mengenal dunia Islam luar, walhal kita sebenarnya amat tahu akan konsep ajaran songsang yang diajar diluar negara itu lebih dulu dari mereka. Jadi golongan sasaran mereka ialah anak-anak muda, remaja dan budak-budak sekolah agama yang mudah diratah kerana mereka itu ibarat daun muda yang kurang pengalaman. Ulama yang bermuka-muka dan seperti talam dua muka inilah yang kami gelar dengan nama Ulama Freemison alaf baru yang sanggup menjual agamanya, bangsanya, tanahairnya kerana megejar kekayaan dunia. Kesedaran msyarakat amat perlu untuk mengembeling tenaga bagi menghapuskan ajaran sesat Ulama Freemison ini kerana ia amat merbahaya kepada kesetabilan politik negara, agama dan tahan air yang kita sayangi ini. Maka semua pihak harus membuka mata dan memasang telinga akan pergerakan Ulama Freemison ini dimana-mana jua anda berada dan segera membuat laporan kepada pihak berkuasa atau Majlis Agama Islam ditempat anda agar ajaran-ajaran baru itu dapat dibentras sepenuhnya sebelum ia merebak menjadi penyakit yang keronik, perosak bangsa, agama dan tanah air kita.2) ULAMA TARIKAT SESAT:


Ada juga dikalangan Ulama moden yang mempunyai idealogy tersendiri kemudian menubuhkan kumpulan Tarikatnya sendiri akibat tidak berpuas hati akan ajaran Tarikat yang sedia ada yang dia ikuti suatu masa dahulu. Sesetengahnya pula telah dipecat dan dibuang dari mengikuti ajaran di pondok kerana tindak tanduknya yang pelik dan ganjil yang tidak disukai oleh Pak Guru. Atas rasa keciwa inilah maka beliau mencipta aliran Tarikatnya sendiri yang juga menggunakan namanya sendiri dan ada juga yang mengunakan nama Tarikat tersohor sebagai nama aliran Terikatnya itu. Ini adalah kerana untuk mengkaburi mata masyarakat yang mungkin tahu akan ajaran asal Terikat terebut dan beliau tidak akan dikenakan tindakan undang-undang. Ia sebenarnya adalah ajaran sesat ciptaannya yang kebanyakan ajarannya ialah untuk memberi kemudahan dan mengurangkan Hukum Syarak keatas pengikutnya. Kepada mereka yang menyukai akan aliran Tarikat yang memudahkan hukum Syarak, maka berbondong-bondongan lah mereka memasuki ajaran Tarikat itu. Maka ramailah yang sesat bersama-sama dengan gurunya itu akibat dari kelemahan pegangan agama dan kebodohan diri sendiri.

Ada kemungkinan juga sesetengah ulama-ulama Tarikat Sesat ini adalah orang-orang upahan dari Ulama Freemison yang menjadi penyokong dan penyalur kewangan kepadanya agar beliau dapat menjalankan aktiviti-aktiviti dipondoknya itu secara serius. Maka ramailah yang bertambah sesat akibat dari tindakannya membuka kelas pengajian hakikat dan ceramah-ceramah agama versi moden dan baru itu dimarkasnya. Tambahan pula jika guru ajaran Tarikat sesat itu mengharapkan kewangan kerana masaalah kewangan yang dihadapi dimadrasahnya itu maka Ulama Freemison yang ternyata mempunyai agenda serta kewangan yang cukup menyambutnya dengan baik sekali. Pada Ulama Freemison cara begini akan memudahkan lagi kerjanya untuk memenuhi impian tuannya dan mereka akan memberi ganjaran yang lebig tinggi lagi dengan kejayaan itu. Jika di Indonesia masaalah ini menjadi agenda utama dan dianggap sebagai penyebab utama mengapa ajaran Tarikat kemudian bertukar arah kepada Tarikat extrimis dan sesat. Jadi bukanlah mudah untuk mendapatkan pondok yang masih tulin dan benar ajarannya, walaupun mempunyai nama yang mahsyor seantiro dunia. Begitu perlulah murid yang mahu belajar itu mengenal serba sedikit akan ajaran Tarikat yang asli sebelum pergi memondok dimana-mana pesentren di Indonesia.3) ULAMA "TANASALUL ARWAH" SESAT :


Terdapat juga dikalangan Ulama yang punya pendamping, sahabat atau khadam dari kalangan Jin Islam atau Kafir bagi tujuan mengajar.Didalam keadah yang sama seperti yang telah disebutkan didalam bab-bab yang lalu, mereka ini akan menjadi "tumpangan" para jin itu didalam memberi hujahan, ceramah, pedito dan nasihat didalam pernampilannya dihalayak. Keadah yang biasa adalah dengan "menurun" , "mendamping" dan bertukar roh yang semuanya dikenali sebagai "Tanasalul Arwah". Ada diantaranya boleh dilihat secara terang-terangan dan ada juga yang tidak dapat dilihat, malahan anda tidak akan perasan ia berdampingan dengan khadamnya. Terutama apabila Ulama-ulama ini berhadapan dengan halayak ramai secara terbuka atau pun tertutup, didalam dewan atau dipadang, distedio Radio atau stedio TV. Mereka ini akan diberi waktu untuk memberi ucapan dan ceramah, kemudian mereka akan ditanya soalan-soalan dari para hadirin. Dengan mudah saja dia memberikan jawapannya kerana adanya "sahabat" atau "Khadam" nya itu didalam atau diluar tubuhnya.. Bicaranya yang sopan, berwatak lemah lembut, berpakaian kemas , pernempilan wara', berilmu, berseh, zuhud dan lain-lain lagi. Bila ia berkata-kata adalah amat menyentuh kalbu, ramai yang terpegun mendengar dengan khusuk sekali sehingga ada yang mencurahkan air mata, menangis teresak-esak, sangat menyentuh sanubari... konon kerana Insaf akan dosa-dosa yang telah lalu.

Semua itu adalah sendawara, penipuan dan samaran sahaja. Disebaliknya Iblis dan Syaitan terbahak-bahak ketawa dibelakangnya. Mereka tergelak melihat kebodohan manusia yang taksub benar mendengar hujahan ceramah Ulama atau Ustaz yang bersekutu dengan mereka itu. Pada orang ramai, kalau boleh dikala itu juga mereka hendak mendirikan Solat Sunat Taubat kerana terlampau Insaf akan perbuatan mereka yang telah lalu. Begitulah antara kesan-kesan yang terdapat pada Ulama-ulama yang mempunyai "Sahabat" atau "Khadam" itu. Anda boleh perhatikan dimerata tempat, malanah didalam kaca TV dirumah anda. Amat sukar untuk kita, orang ramai untuk membezakan antara Ulama yang palsu dan ulama yang benar. Ulama yang tidak menggunakan hidmat "Khadam" biasanya jika berkata-kata orang ramai tak terasa apa-apa pun, malahan tidak dihiraukan pun. Masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Kalau di rapat "SuaRasa" umpamanya... orang mundar mandir saja dihadapan dan dibelakang Ulama dan Ustaz tu. Tak pun mahu singgah mendengar ceramah Ulama dan Ustaz itu. Ada pula yang saja lalu dihadapan Ulama dan Ustaz yang sedang berceramah itu sambil tersenyum, terpinga-pinga. Sampai pihak pengawal menareknya, barulah dia faham dan sedar ada orang sedang memberi ceramah, sedangkan orang ramai yang dihadapan itu adalah para hadirinnya. Lihatlah betapa meraka begitu alpa dan bingung kerana mata dan telinga mereka telah diduduki para syaitan dan Iblis oleh sebab Ulama dan Ustaz yang memberi ceramah itu bukan dari golongan mereka dan lebih malang lagi " mereka tidak mempunyai Ilmu untuk menghalau Jin, Syaitan dan Iblis itu sewaktu membuka sidang ". Jadi itulah sebabnya kejadian seumpama itu terjadi dikebanyakan rapat dan sidang sedangkan ilmu pengatahuan yang dicurah hanya merupakan suatu pembaziran dan tidak memberi makna kepada hadirin semua.

Ulama-ulama dan Ustaz-ustaz sesat ini bukan sahaja menjadi Pemceramah Bebas yang popular, ada juga diantaranya yang menjadi Guru agama Pondok, Madarasah malahan ada juga yang menjadi Guru Tarikat, Pegawai Jabatan Agama, Guru-guru sekolah malahan Ahli Politik dan semua ruang yang menyentuh soal agama Islam. Meraka brpura-pura dan tinggal didalam masyarakat seperti biasa tetapi menjalankan aktiviti-aktivitinya secara senyap. Tiada siapa yang akan menyangka bahawa mereka ada pendamping, sahabat dan khadam kerana ia tersembunyi. Mereka ini bertujuan untuk popular, disanjung, dihormati disamping mendapat pendapatan yang lumayan yang dibayar atas kerjanya itu. Ulama dan ustaz yang mempunyai dampingan ini akan mudah naik dan ternama atas bantuan "sahabat" dan "khadam" dari golongan Jin ini tak kira sama ada jin kafir atau jin Islam. Begitulah liciknya permainan mereka ini yang pula akan mengakibatkan ramai manusia lain yang akan sesat bersama-samanya.

Jadi yang harus sedar ialah Ulama atau Ustaz itu, bukan orang ramai.Mereka yang mengaji tinggi dan berpelajaran. Merekalah yang sepetutnya tahu batasan halal dan haram serta tegahan Syarak dalam penggunaan "pendamping", "sahabat" dan "Khadam" ini didalam semua kerja buat manusia. Mereka selalunya akan menjadi kepala atau Imam dalam kerja amal dan fardu solat di Mesjid seharusnya berfikir "Apa akam jadi kepada keriyah pimpinannya ?" sedangkan semua itu dibawah tanggungannya. Ia didalam keadaan Sesaat dan akan menyesatkan ramai orang pula, serta semua itu akan dipertanggung jawabkan keatas dirinya kelak. Kepada masyarakat umum, mereka tidak melakukan apa-apa kesalahan kerana mereka mengikut saja "Ulama dan Imam" yang sesat sedangkan mereka tidak tahu apa yang kamu lakukan. Kamulah yang akan memikul keseluruhan dosa dan maksiat yang kamu kepalai itu sampailah kamu mati dan seterusnya akan kekal begitu selama-lamanya diakhirat kelak. Naauzubillahiminzaliq.... bayangkanlah "BETAPA BESARNYA AZAB YANG BAKAL KAMU TERIMA DIDALAM KUBUR DAN DIAKHIRAT NANTI DAN KEKAL IA SELAMA-LAMANYA"?????.......


4) ULAMA TAMPA ILMU DAN AMAL:

Demikian pula ceritanya dengan manusia yang mengelarkan diri mereka sebagai Ahli Agama, Cendiakawan Islam, Ulama, Guru, Imam, Pemimpin dan Ustaz sedangkan mereka tidak memiliki Ilmu dan tidak juga beramal atau mereka berilmu tetapi tidak beramal dengan ilmunya atau pun mereka itu kuat beramal tampa memiliki Ilmu. Sama ada mereka melantik sendiri dirinya atau pun yang telah dilantik oleh masyarakat kerana pernampilannya, atau yang telah meperolehi watikah perlantikan daripada Kerajaan atau Sultan kerana sebab-sebab jasa baktinya atau kerana rasuah atau kerana pandai "memgampu" atau juga dengan cara penipuan, pilih kasih, memilih bulu, boleh ikut kata, satu kepala, geng, ngam dan lain-lain sebab lagi. Maka ia di berikan perlantikan sebagai "Ulama" atau jawatan tertentu dalam Jabatan Agama Islam yang akan pula menjadi pemimpin kepada masyarakat. Jadi bagaimana keadaannya sekarang ??? Adakah masyarakat akan dipersalahkan kerana masaalah ini ??? Adakah masyarakat tahu apa yang terjadi diperingkat arasan dan pemilihan itu ??? Tidak ! masyarakat tidak tahu semua itu, tetapi masyarakat pula yang akan menanggung akibat dari perbuatan salahlaku mereka itu. Sudahlah mereka makan gaji dengan Masyarakat atau Rakyat, sekarang masyarakat "diberi" pula dengan "Ulama penipu" dan "Ulama celup" ini ??? Persoalannya kepada Masyarakat ialah "PATUT KE MASYARAKAT MENERIMA PERLAKUKAN SEUMPAMA INI "???

Itulah sebabnya ada diantara masyarakat yang tidak berpuas hati dan mempersoalkan pemilihan "ulama" itu dan mempersenda keridibiliti sesetengah Ulama kerana sebenarnya merekalah yang berhak mempersoalkan semua itu. Ini adalah kerana dalam konsep sebenar mereka semuanya adalah berkerja untuk masyarakat dan masyarakatlah yang membayar gaji mereka. Jadi tidak lah salah mereka mempersoalkannya kerana inginkan kepastian dan pihak Kerajaan pula seharusnya bersikap TELUS dalam pekara ini. Disebaliknya pula sekarang ini apa yang berlaku adalah berbeza. Jabatan Kerajaan ini langsung tidak boleh ditegur, tidak mahu mendengar teguran, tidak peduli dengan teguran. Pegawai-pegawai Jabatan Kerajaan ini sesetengahnya amat sombong dan curi tulang. Malahan sampai satu peringkat... wang simpanan rakyat, wang tabung haji rakyat, wang zakat rakyat, wang koperasi rakyat jadi habuan mereka kerana sikap tidak amanah mereka itu tadi. Jadi... mana perginya semua konsep yang menjadi amalan Jabatan iaitu "Sidiq, Amanah, Tabliq dan Fatanah" ini ??? Apa yang masyarakat nampak sangat mudah "PENIPUAN" disemua peringkat. Itulah sebabnya kenapa perlunya "KETELUSAN" semasa pemilihan semua jawatan Kerajaan perlu dibuka dan nampak kepada rakyat. Bukan pilih kasih dan pilih bulu atau pun pihak Kerajaan haruslah memikirkan satu cara lain yang lebih baik untuk menapis AKHLAK mereka sebelum diterima menjawat jawatan-jawatan didalan Jabatan Kerajaan terutama Jawatan-jawatan tinggi termasuklah Ulama tersebut yang boleh memuaskan hati rakyat semua.

Diperingkat yang lain pula "Ulama-ulama celup" ini ada pula yang melantik dirinya sendiri yang bertindak seolah-olah Ulama Besar dengan mengeluarkan "Fatwa-fatwa" songsang dan baru tampa merujuk kepada mana-mana pendapat dan bahan. Ia berbuat sesuka hatinya tampa Ilmu yang sah yang boeh dijadikan panduan. Mungkin segelintir kaumnya menyokong akan pendiriannya itu, tetapi didalam konsep sebenar mengeluarkan Fatwa, ia tidak boleh dikeluarkan seorang diri atau satu kumpulan sahaja. Ia mestilah melalui proses tertentu yang boleh diterima pakai oleh seluruh masyarakat dunia Islam atau pun didalam negara itu. Pandangan dari banyak pihak harus diutamakan yang juga digelar "Qias" dan "Ijamak Ulama", maka barulah ianya boleh diterima menjadi sebuah Fatwa oleh umat Islam semua. Ulama yang "syok sendiri" ini telah banyak kedengaran dimerata tempat kerana "Cetek" nya Ilmu yang ada padanya kemudian mahu pula "mendabik dada" ingin menjadi juara. Inilah yang berlaku jika berfahaman sempit tentang ajaran Islam yang suka menidakkan pendapat orang lain dan hukum hakam didalam ajaran Islam itu yang akhirnya akan memakan dirinya sendiri. Ia amat merbahaya kepada masyarakat Islam khususnya kerana "Fatwa" yang dikeluarkan itu akan pula menjadi pegangan umat Islam diseluruh peringkat. Jika ia salah maka seluruhnya akan menjadi salah pula dan bukan itu saja malahan akan mengakibatkan dosa dalam mengamalkan "Fatwa" yang salah yang dikeluarkan oleh "Ulama sesat" itu.

Ada pula "Ulama -ulama" yang berpura-pura alim tetapi sebenarnya tidak berIlmu dan ada pula "ulama" yang berilmu tinggi tetapi tidak pula mahu beramal dengannya. Ini juga akan membawa kesan yang sangat besar kepada masyarakat Islam amnya. Kalau didalam al Quran mereka ini boleh dibangsakan seumpama Kaum Yahudi dan Kaum Nasrani yang Allah telah laknat dan telah sesat kerana masaalah ilmu dan amal mereka itu. Golongan Ulama Islam ini seolah-olah telah meniru akan konsep yang sama seperti dua kaum yang telah dilaknat Allah diatas tadi iaitu "Beramal tampa Ilmu dan Berilmu tetapi tidak beramal dengannya", mereka yang beramal pula hanya dihadapan halayak dan perhimpunan orang ramai sahaja sedangkan dirumahnya dia hanya tidur sehingga Solat fardu pun dapat hujung-hujung waktu saja. Begitu pun pada mata ramai dialah seorang yang sangat warak dan alim serta menjadi tempat rujukan masaalah keagamaan masyarakat Islam. Ini bukan cerita kosong kerana kawan sendiri melihat sendiwara Ulama ini apabila berkesempatan tinggal bersama-samanya beberapa bulan. Diharap beliau akan insaf akan perbuataannya yang lalu dan meninggalkan kerjayanya itu untuk diberi kepada orang yang lebih layak dan beramanah. Orang ramai tertipu bulat-bulat akan permainannya hingga ada diantaranya mereka sangat taksub akan dirinya. Begitulah harapan yang amat tinggi orang-orang ramai kepada manusia yang bergelar "Ulama", yang pada mereka golongan Ulama itu adalah manusia mulia yang menjadi dahan tempat mereka berpaut. Malangnya dahan itu adalah dahan yang telah busuk perdunya yang menunggu masa saja untuk patah menjunam menyembah bumi. Sangat zalim sekali sikap dan perbuatan manusia ini yang memperalatkan agama untuk kepentingan dirinya sendiri serta mempermain-mainkan perasaan dan kepercayaan orang ramai yang seagama dengannya. Selagi dia tidak bertaubat dan insaf, selagi itulah masyarakat tertipu akan perbuatan kejinya itu dan terus menerus bergelumang dengan dosa-dosa besar serta bakal menempah seksaan yang amat pedih diakhirat nanti.

Tambahan pula "Ulama-ulama", Ustaz-ustaz, Imam-imam, bilal-bilal mesjid, pegawai-pegawai Jabatan Agama yang tertangkap kerana kes Nombor Ekor, Berjudi, Khalwat dengan bukan muhrim, Mencabul, Kes Liwat, Kes rogol, kes-kes dadah, bernikah secara haram, mencuri, pecah amanah, memberi rasuah, bersekedudukan tampa nikah yang sah serta banyak lagi kes-kes rendah akhlak dan salah laku yang akan menyebabkan rendahnya nilai moral mereka-mereka itu dimata masyarakat. Kes-kes seumpama ini tidak seharusnya berlaku dikalangan mereka kerana mereka seharusnya dilihat mempunyai iman yang kuat serta selalu menjaga diri mereka dari terjebak dengan pekara-pekara haram dan maksiat serta rendah akhlak seumpama itu. Disebaleknya mereka pula yang melakukannya pekara-pekara seumpama itu. Oleh kerana itu bagaimana masyarakat hendak memandang tinggi akan akhlak dan diri mereka itu ?. Bagaimana mereka hendak dijadikan contoh dikalangan masyarakat dengan sikap mereka yang terpesong dan terkeluar dari nilai-nilai murni ajaran Islam ? Bagaimanakah pekara seumpama ini boleh terjadi dari kalangan mereka ? Ada juga kedengaran mereka-mereka yang menjawab,.. "Mereka kan manusia biasa, bukan malaikat ! ". Soalnya... jika ia berlaku kepada manusia biasa tentulah masyarakat faham akan kelemahan Iman dan akhlak mereka, tetapi sebaliknya ia berlaku dikalangan mereka yang menjawat jawatan yang bersangkautpaut dengan soal badan keagamaan Kerajaan ataupun badan berkanun Ulama-ulama, Ustaz-ustaz, Imam-imam, Bilal-bilal dan lain-lain lagi. Ini yang membuat masyarakat tidak faham dan memandang rendah pegawai-pegawai di Jabatan-jabatan Kerajaan dan badan berkanun itu, walaupun kes yang berlaku hanya sedikit. Sepatutnya ia tidak berlaku langsung didalam Jabatan-jabatan ini. Ia sungguh MEMALUKAN masyarakat sebenarnya kerana memiliki penjawat jawatan didalam badan Kerajaan dan badan berkanun yang amat lemah akhlak dan moral mereka... BAGAIMANA HENDAK MENJAGA AGAMA KALAU AKHLAK SEUMPAMA INI ??? HARAPKAN PAGAR, PAGAR MAKAN PADI. HARAPKAN TERANG SAMPAI KEPETANG, RUPA-RUPANYA HUJAN DITENGAH HARI.... adakah pekara seumpama ini akan dibiarkan terus berlaku didalam Jabatan-jabatan Kerajaan yang diamanahkan menjaga hal ehwal agama Islam ini ??? Tepok dada tanyalah selera, Kita yang menegur kepincangan mereka itu sudah pun terlepas dari hukum Syarak sedangkan mereka yang berwajib akan dipertanggung jawabkan terus perlakuan dosa dan maksiat didalam Jabatan yang mereka ketuai itu.

Justru daripada keterangan-keterangan diatas tadi, maka telah diberitahu bahawa bukan semua Ulama-ulama, Ustaz-ustaz, Imam-imam, Bilal-bilal, pegawai-pegawai agama dan lain-lain lagi yang harus disanjung oleh masyarakat. Merekalah yang harus menunjukkan sikap, akhlak ,moral dan nilai taladan yang tinggi kepada masyarakat supaya semua Jabatan Kerajaan itu menjadi dihormati oleh masyarakat. Tugas mereka bukan itu saja malahan membendung segala aktiviti- aktiviti Ulama-ulama sesat yang telah disebutkan diatas tadi supaya mereka tidak merosakkan akidah dan pegangan agama masyarakat Islam di Malaysia ini. Mereka tidak akan berhenti dari cuba memporak perandakan akidah agama Islam masyarakat diMalaysia ini dan tugas mengawal haruslah berterusan dari masa kesemasa supaya mereka tidak dapat mencapai niat jahat mereka itu untuk selama-lamanya. Semoga negara ini akan terselamat dari angkara jahat puak-puak itu dan sentiasa mendapat perlindungan dari Allah swt.

Waallahuak'lam.......


Sekian dahulu untuk kali ini, akan menyusul bab 8 dari tajuk Ajaran-ajaran sesat ini dikeluaran akan datang.


Wassalam...

Atok Zamany.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.